gemüse,
das
.
›gekochtes Gericht, Essen, Mahlzeit; Gemüse‹.
Syntagmen:
g. bereiten / essen / geben / kaufen / kosten / zurichten
.
Wortbildungen:
gemüseschüssel
›Schüssel mit Gemüse‹ (a. 1597).

Belegblock:

Holland, H. J. v. Braunschw. V. e. Weibe (
Wolfenb.
1593
):
Ich wil nun zu Haus gehen, Mein Hertzer Man, Vnd euch ein Gemüse zurichten.
Loesch, Kölner Zunfturk.
1, 57, 5
(
rib.
,
1344
):
Dat ander gerichte sal sijn eyn gemuͤse mit guͦden visschen of eyn guͦt interment.
Brinkmann, Bad. Weist. (
rhfrk.
,
1566
):
den schniedern zeit der ernden zu mittag zu essen ein suppen, gemüs und brot.
J. W. von Cube. Hortus
110, 5
(
Mainz
1485
):
Diß krut ist guͦt gekocht mit andern krutern in fleisch oder besunder jn gemuͦse.
Lemmer, Amman/Sachs. Ständeb.
39, 4
(
Frankf./M.
1568
):
Ich bin ein Koch / fuͤr erbar Gest | Kan ich wol kochen auff das best / | Reiß / Pfeffer / ander gut Gemuͤß.
Chron. Nürnb. (
nobd.
,
um 1450
):
ein gesotten fleisch, ein hebrein gemuse, ein gepraten fleisch.
Sachs (
Nürnb.
1560
):
Der herolt bringt ein weiß gemüß, setzt das auff den tisch.
Koller, Ref. Siegmunds (Hs. ˹
Augsb.
,
um 1440
˺):
Man sol auch wissen, das nottürfftig ist der gemainen cristenhait zu versorgen umb alles kauffen und verkauffen, es sey wein, körn, flaisch, schmaltz und allerlay gemüß.
Schnyder, Qu. Zürcher Wirtsch.
928, 36
(
halem.
,
1494
):
grempler, die [...] inn der statt uff der brug und annderswa erps, gersten, lynsin und annder gmüß halb müt, vierttel, halb viertel, minder und me, uffgekoufft [...] haben.
Maaler (
Zürich
1561
):
Gemuͤß (das) allerley gewaͤchs so mã mit außrupfen einsam͂let.
Mollay, Ofner Stadtr.
154, 14
(
ung. inseldt.
,
1. H. 15. Jh.
):
Dy fragnerin, dy daz gmüess verkauffen, dy sullen auch sein an der zal newn.