käs(e)wasser,
das
.›die wässerigen Teile der Käsemilch, die nach Ausscheidung der Käseteile bleiben, oft als Bestandteil von Heilmitteln‹;
zu
käse
.Arzneikundliche und Realientexte.
Bedeutungsverwandte:
molken
schotte
ziegerwasser
Belegblock:
Follan, Ortolf. Arzneib.
23, 4
(rib.
, 1398
): dat ytlyche lude dy arczedige sere forthen, alzo dat se er nycht wol nemen moghen. Den sal men se heymelychen geuen, alz in eyme kesewatere.
Ott-Voigtländer, Rezeptar
212v, 25
(Hs. ˹nalem.
, um 1400
˺): nim kaͤswasser / vnd misch das mit essich vnd trink das.
Deinhardt, Ross Artzney
7
(oobd.
, 1598
): Nimb salz oder kheß wasser, geuß dem roß auf den fueß.
Pfeiffer, K. v. Megenberg. B. d. Nat.
90, 4
(oobd.
, 1349
/50
): der nem fünf pillulas [...] und nem die in kæswazzer oder in molken.
Hampe, Ged. v. Hausrat
3, 12, 11
; Voc. rerum
50v
; Voc. Teut.-Lat.
q iijv
; Apherdianus
79
.