gewürzen,
V.
1.
›(eine Speise) würzen‹; ütr.: ›etw. beschönigen‹.Bedeutungsverwandte:
krauten
würzen
absalzen
arten
bewürzen
pfeffern
beglimpfen
bemänteln
beschirmen
beschönen
bestreichen
Belegblock:
Voc. inc. teut.
pp ijv
(Speyer
um 1483
/4
): wurczen vel gewurczen die spise.
Schmitt, Ordo rerum
639, 14
(oobd.
, 1433
): Condire [...] gewürczen [...] cruden [...] smakhaftich maken [...] gesmackgeben [...] gebürczen.
Schwäb. Wb.
6, 2038
.2.
›sich wo einwurzeln‹.Bedeutungsverwandte:
vgl. anwurzeln
Belegblock:
hail. altvaͤter
102r, 5
(schwäb.
, E. 14. Jh.
): zehuͤden das kain boͤsú begird [...] zuͦ unserem herczen kume wan wie sú in dem herczen gewurczend so wachsend da bald v́ppig gedenk.