gewürzen,
V.
1.
›(eine Speise) würzen‹; ütr.: ›etw. beschönigen‹.
Bedeutungsverwandte:
krauten
 4,
würzen
; vgl.
absalzen
,
arten
 3,
bewürzen
,
pfeffern
; zur Ütr.:
beglimpfen
 1,
bemänteln
,
beschirmen
 8,
beschönen
 2,
bestreichen
 4.

Belegblock:

Voc. inc. teut.
pp ijv
(
Speyer
um 1483
/
4
):
wurczen vel gewurczen die spise.
Schmitt, Ordo rerum
639, 14
(
oobd.
,
1433
):
Condire [...] gewürczen [...] cruden [...] smakhaftich maken [...] gesmackgeben [...] gebürczen.
Schwäb. Wb.
6, 2038
.
2.
›sich wo einwurzeln‹.
Bedeutungsverwandte:
vgl.
anwurzeln
.

Belegblock:

hail. altvaͤter
102r, 5
(
schwäb.
,
E. 14. Jh.
):
zehuͤden das kain boͤsú begird [...] zuͦ unserem herczen kume wan wie sú in dem herczen gewurczend so wachsend da bald v́ppig gedenk.